Una representació de BLOC-Compromís de la Jana, encapçalada pel portaveu a l’ajuntament Domingo Tolós, es va desplaçar dimarts passat a les Corts Valencianes a donar suport al responsable d’agricultura de Compromís Josep Maria Pañella, qui, a proposta del col·lectiu de la Jana, va  presentar una Proposició No de Llei per a eximir als Ramaders de l’impost de sanejament d’aigües a l’empresa pública EPSAR per considerar-lo il·legal. També es demanava el reintegrament dels diners cobrats il·legalment els últims 4 anys.

El diputat de Compromís, comparteix les reivindicacions de les associacions de ramaders  ja que la llei de sanejament d’aigües residuals no fa referència a usos agrícoles o ramaders, si no a usos domèstics o industrials. Per a Pañella, “l’impost, a part de ser un abús, resta competitivitat del sector perquè suposa un cost més per al ramader. A més, segons la llei, si no hi ha residus, no hi ha impost i els purins provinents de les explotacions generen un subproducte com és l’adob. I així ho va legitimar al 2005 el Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees”.

Segons va declarar Pañella en la Comissió d’Agricultura, “per si la situació socioeconòmica del sector agrari i ramader valencià no fóra ja bastant difícil, som l’única autonomia en la qual el ramader paga per uns residus que no produeix”.

De fet, una propietat de grandària mitjana, com les de moltes comarques del nord de Castelló, (aproximadament 1200 places) hauria de pagar al voltant de 3.000 euros anuals.“Per això, hem redactat un text perquè deixe de pagar-se un tribut que, al nostre entendre és injust, i perquè, a més, EPSAR retorne els imports que han anat recaptant gratuïtament durant quatre anys”.

Pañella també ha lamentat que amb la negativa del PP d’aprovar la proposta de Compromís, ”el Govern d’ Alberto Fabra està posant molts impediments a la subsistència del sector ramader valencià”.