Fa uns mesos des del BLOC-Compromís de la Jana vam explicar al veïnat que s’estava posant en marxa per part del Consorci de Residus de la zona 1 una taxa per al tractament d’escombraries totalment abusiva i desproporcionada, ja que era molt més cara que en altres zones. Tot i això, PP i PSOE conjuntament van aprovar esta taxa. Per tant, gràcies a estos dos partits tenim ara la taxa de 79,5€ per vivenda. En aquest sentit, cal destacar també algunes actituds d’alguns representants del consorci, com ara l’alcalde de les Coves, que va ser l’únic representant (que no pertany ni al PP ni al PSOE) que no va votar a favor de la taxa.

També volem recordar que fa uns mesos des de BLOC-Compromís ens vam oposar a esta taxa i vam encetar una campanya per presentar al·legacions a este preu abusiu i desproporcionat, però PP i PSOE van ignorar tota la gent que havíem presentat estes al·legacions (molts veïns i veïnes de la Jana inclosos) i no van canviar res, defensant així els interessos de l’empresa que gestiona el tractament d’escombraries, en lloc de defensar els interessos dels veïns i veïnes de la Jana i la resta dels pobles del Consorci.

Per què des de BLOC-Compromís ens oposem a esta taxa i considerem que ens esta prenent el pèl?

Perquè segons la llei esta taxa s’hauria de cobrar segons els quilos d’escombraries que produïx cada poble i no una taxa fixa com ens han imposat PP i PSOE. És a dir, a la Jana s’hauria de pesar totes les escombraries que generem i dividir-ho per totes les vivendes que hi ha al poble. Fent-ho així, sense cap dubte la taxa a pagar seria menor.

Perquè ens estan cobrant per serveis que no han posat en marxa com són els ecoparcs fixes. A més, els ecoparcs només s’instal·laran a les poblacions més grans i, per tant, a pobles com la Jana pagarem el mateix i tindrem un ecoparc mòbil que vindrà cada 15 dies. Una discriminació en tota regla.

Perquè ni PP ni PSOE estan interessats a potenciar les polítiques de reciclatge, ja que no han explicat que els pobles que reciclen més, haurien de pagar menys de la taxa de tractament d’escombraries, ja que generarien menys quilos per al seu tractament. Per què PP i PSOE no han explicat tot això? Estan interessats estos dos partits en que es recicle o preferixen que es tracten més quilos d’escombraries i així l’empresa que gestiona el Consorci guanye més diners?

Perquè considerem que els preus que s’han aplicat als negocis són encara més abusius que en les pròpies vivendes. Els preus són els següents: per a locals fins a 100 m2 198,75€, de 101 a 200 m2 397,50€, de 201 a 400 m2 477€ i per als de més de 400 m2 715,50€. A més, des de BLOC-Compromís de la Jana considerem que un negoci a la Jana no es pot equiparar a un de Vinaròs o Peníscola i, per tant, no haurien de pagar el mateix perquè la generació de residus és molt menor.

Des de BLOC-Compromís de la Jana ens preguntem què ha fet l’alcalde Joaquín Lladser per a defensar els interessos dels veïns de la Jana, a banda d’anar a les reunions i embutxacar-se122€ per reunió. La resposta és molt fàcil, pegar la cabotà seguint les ordres del PP i deixar tirats els veïns del poble.

Però els 79,5 € de la taxa de tractament d’escombraries no acaben aquí, a eixa quantitat li haurem de sumar la taxa de recollida de les escombraries. Esta qüestió, però, afecta exclusivament la Jana, per tant, dedicarem un article per tractar-ho.