Ja vam explicar la setmana passada per què des de BLOC-Compromís ens oposem a la taxa abusiva i desproporcionada que el PP i el PSOE ens han imposat en el Consorci, per al tractament de les escombraries. Però això no acaba aquí. Des de Bloc-Compromís volem que tots els veïns de la Jana tinguen clar que, a eixa taxa, s’ha de sumar la que cobrarà l’Ajuntament de la Jana per la recollida d’escombraries, la qual es va aprovar al nostre Ajuntament amb el vot favorable del PP i del PSOE. No cal dir que, de nou, BLOC-Compromís ens hi vam oposar.

Però anem al principi, perquè hi han unes quantes coses que tothom ha de saber. El mes d’octubre passat, el portaveu de BLOC-Compromís, Domingo Tolós, va dir a l’alcalde que havia de buscar altres empreses de recollida d’escombraries, perquè consideràvem que el preu del transport era molt elevat i el servici podia millorar. La primera resposta de l’alcalde va ser que seria impossible trobar un preu millor. I el mateix va dir l’exalcalde del PSOE.

Davant la insistència del portaveu de BLOC-Compromís a l’alcalde, al final este va contactar amb una altra empresa i el preu que oferia era menor. A més, oferia un servei de recollida millor, ja que passaria més dies a emportar-se tots els residus.

Tot i tindre una oferta millor damunt la taula, l’alcalde va portar al Ple l’Ordenança de recollida d’escombraries calculada amb el preu de recollida de l’any anterior. Davant això, el portaveu de BLOC-Compromís li va dir que consideràvem que no seria legal cobrar una taxa per damunt del preu del servei. Tanmateix, la quota tributària es va aprovar amb els vots del PP i del PSOE i va quedar de la següent manera:

  • vivendes de fins a 2 persones, 31 €

  • vivendes de 3 a 6 persones, 48 €

  • vivendes de més de 7 persones, 70 €

  • bars, cafeteries i restaurants 70 € i comerços, 48 €.

I, per quant ens sortirà la broma als janecs? Doncs, per la suma imports que acabem de citar (depenent del nombre de persones empadronades a una casa o de si s’és un negoci) més la taxa de tractament d’escombraries que és de 79,5 € per a les vivendes i molt més per a la resta de negocis. Per tant, a partir d’ara, una casa on visquen 4 persones pagarà 127, 5 euros per tirar les escombraries al poal.

Per què BLOC-Compromís ens vam oposar a eixa taxa?

  • Perquè considerem que no es pot pagar una taxa per damunt del preu del servei de recollida, ho almenys això és el que diu la Llei d’hisendes locals.
  • Perquè tot i compartir la filosofia que les cases que tenen més gent han de pagar més, no es pot aprovar una taxa, sense abans fer un concurs públic. No es pot calcular la taxa amb exactitud, sense saber el preu que ens costarà el servei.

  • Perquè pensem que les coses s’han de treballar més, especialment quan afecten els impostos i considerem que l’equip de govern d’este ajuntament no es caracteritza per treballar en la defensa dels interessos econòmics dels veïns i veïnes. A vegades ens dóna la impressió que defensen més els interessos de les empreses.

Per últim, volem informar tota la gent del poble que Domingo Tolós, portaveu de BLOC-Compromís, ha insistit molt en este tema i han sigut multitud les vegades que ha dit a l’alcalde que buscara més empreses perquè el preu fóra el més econòmic possible. Concretament, l’última proposta que vam fer des del nostre grup va ser en el Ple ordinari del més d’abril i va ser la següent: “Que es cree una taula de contractació i com marca la legislació estiguen representats tots els grups polítics i els tècnics corresponents i es redacten les bases per a un concurs públic per a la recollida de les escombraries, on puguen presentar-se el major nombre d’empreses per tal que tinguem un cost menor i un servei millor”.

I, al remat, el que queda de tot açò és que tingut nou mesos per solucionar-ho i al final pagarem més diners dels que realment hauríem de pagar, gràcies a l’equip de govern del PP i al PSOE que també va votar a favor de la taxa de recollida. I ja està bé que paguem sempre els mateixos, no creieu?