El passat 26 de juliol va tindre lloc el tercer ple ordinari de l’any, el que corresponia als mesos de maig i juny. Després de llegir l’acta anterior i fer les corresponents modificacions es va passar al segon punt de l’ordre del dia: les tres mocions que vam presentar BLOC-Compromís. Però abans de passar a les mocions, volem informar a tota la gent que a partir d’ara, els plens es gravaran, tal com es va demanar i aprovar en el ple del mes de juny en una altra moció de BLOC-Compromís.

Quant a les mocions presentades, en la primera demanàvem una modificació dels estatus del Consorci de Residus de la zona 1, per tal que es reduïra la representativitat de la Generalitat i la Diputació, ja que estes institucions no fan cap aportació econòmica i, per tant, considerem que no té cap sentit que, amb la seua representativitat, tinguen dret a vetar el que decidisquen els ajuntaments. La moció va ser rebutjada amb els 6 vots en contra de PP i PSOE i el vot favorable de BLOC-Compromís.

En la segona moció que vam presentar, demanàvem que l’Ajuntament cobrara la taxa de recollida d’escombraries a les cases propietat de l’Església i el Consorci els cobrara la taxa de tractament d’escombraries. Després d’un xicotet debat on el PP defensava els interessos econòmics de l’Església, ja que pensaven que les seues propietats no havien de pagar, la moció va ser aprovada amb els 3 vots del PSOE i el de BLOC-Compromís. El PP, en canvi, va votar en contra.

En la tercera moció vam demanar que en totes les festes que, a partir de les d’agost de 2012, s’organitzaren des de l’Ajuntament es contractara música en valencià, segons el tipus d’acte. Després que el portaveu de BLOC-Compromís Domingo Tolos exposara la defensa de la música en valencià, el portaveu del PSOE va dir que ells estaven d’acord amb la moció i votarien a favor. A continuació, el portaven del PP i l’alcalde va dir que ells també votarien a favor si es decidia començar a partir de la Fira, en lloc de les festes d’agost d’enguany. Llavors el portaveu de BLOC-Compromís va acceptar la puntualització i es va aprovar per unanimitat.

En el tercer punt, l’alcalde va explicar la informació que requeria la Diputació de Castelló perquè s’adjudicara el famós POIS, aquell dels presumptes documents falsificats. Des de BLOC-Compromís vam advertir que la documentació que demanava la Diputació de Castelló no es podria enviar perquè el pressupost de l’exercici 2012 encara no s’ha aprovat, tot i que el secretari diga que sí que es pot enviar. A més, considerem que, en no tindre pressupostos, els prorrogats de l’any anterior deixen la partida d’inversions en 0 euros i, per tant, l’Ajuntament de la Jana no pot pagar la seua part. En el debat, el portaveu de BLOC-Compromís també va advertir a l’alcalde que li demanaríem responsabilitats si hi havien problemes amb l’obra del POIS.

Per acabar amb este punt, volem informar a tot el poble que quan el portaveu de BLOC-Compromís va dir a l’alcalde que esta obra del POIS era un desastre, perquè l’alcalde havia falsificat un document i ara no es podria enviar la informació demanada perquè els pressupostos no s’havien aprovat, l’alcalde va contestar que ell no havia falsificat res, que ho havia firmat sense llegir-ho. ALERTA amb un alcalde que firme papers sense llegir-los.

El quart punt era l’exempció d’impostos als vehicles de més de 25 anys. El punt es va aprovar, tot i que el portaveu de BLOC-Compromís va recomanar fer una modificació a l’ordenança, per tal que no calguera passar l’exempció pel Ple. Els altres dos grups van estar conformes.

El cinquè punt era l’aprovació d’una ordenança d’animals, que va haver de ser retirada. El motiu va ser que, tal com va comentar Domingo a l’alcalde abans del Ple, l’ordenança no recollia la tinença de conills i gallines a les cases, així com altres defectes sense sentit en un poble agrari com la Jana. Des de BLOC-Compromís pensem que estes coses passen per no consensuar amb la resta de grups les ordenances.

Per últim vam passar als precs i preguntes. Els precs que va fer BLOC-Compromís a l’alcalde van ser els següents:
1 Saber el número del compte de la llibreta de festes, les persones titulars i quants diners s’han transferit des del principi de la legislatura. Demanem que en el termini d’una setmana tanque eixa llibreta i es transferisquen tots els diners als comptes oficials de l’Ajuntament.
2 L’Ajuntament de la Jana té el mal costum de donar poca informació i la poca que dóna no està signada. Demanem que a partir d’avui tota la informació que ens envien estiga signada, perquè si no ho està la retornarem, ja que no té cap valor jurídic.
3 Informem a l’equip de govern que, en el ple de la setmana pròxima en la Diputació de Castelló, explicarem que l’Ajuntament de la Jana no ens entrega la liquidació dels pressupostos del 2011 amb l’excusa que estan en la Diputació de Castelló, per intentar aconseguir eixa informació a través d’aquest òrgan supramunicipal.
4 Donar les gràcies a l’equip de govern per les gestions fetes davant dels diputats del PP a les Corts Valencianes, ja que, gràcies al seu vot, tots els grangers continuaran pagant un cànon de sanejament injust i desproporcionat.

I les preguntes:
1 Una sèrie de persones del poble ens han comentat que l’Ajuntament els deu diners i no els paga, per què passa això i quin criteri se seguix a l’hora de pagar les factures?
La resposta de l’alcalde va ser que es paguen segons l’antiguitat i que poc a poc s’aniran pagant totes.
2 Com està el tema de la gestió pública de l’aigua, com cobrarà l’Ajuntament el pròxim rebut de l’aigua? Quines taxes s’aplicaran? Per què no s’ha creat la comissió que es va aprovar en el Ple?
La resposta va ser que s’està treballant en el tema.