BLOC-Compromís per la Jana hem presentat a l’Ajuntament una moció contra les prospeccions petrolieres amb la tècnica de fractura hidràulica, també coneguda com fracking.

Com molta gent ens ha preguntat què és això del fracking  i la nostra voluntat és sempre la d’informar perquè tothom puga disposar de informació i posicinar-s’hi, a continuació vos farem un xicotet resum sobre el tema.

La fractura hidràulica és una tècnica d’extracció de gas i petroli a grans profunditats, però amb la característica que provoca greus problemes al medi ambient i a la salud de les persones. Esta tècnica consistix a construir un gran nombre de pous que perforaran a diferents profunditats. Estes perforacions es fan mitjançant un còctel de productes químics que es transferixen als aqüifers i al subsòl, provocant la seua contaminació, amb el perill que això comporta per al consum humà d’aigua potable. També es produix contaminació en el subsòl, a més de petits terratremols que provoquen les perforacions.

Des de BLOC-Compromís de la Jana, considerem que és un tema preocupant i després d’informar-nos bé sobre el tema i parlar amb persones d’altres zones que han viscut el tema amb preocupació, hem decidit oposar-nos al fracking i hem presentat una moció de rebuig, on demanem les següents propostes d’acord:

-Que l’Ajuntament de la Jana es declare municipi lliure de fractura hidràulica horitzontal i faça una aposta ferma per les energies renovables.

-Que l’Ajuntament de la Jana inste a la Generalitat a denegar els permisos als projectes d’investigació Aristòtil, Pitàgores i Arquimedes, a la mercantil Montero Energy Corporation SL que afecten la totalitat del terme municipal de la Jana, així com altres pobles de la província de Castelló.

-Que l’Ajuntament de la Jana entén que el seu terme municipal és una part d’un conjunt ambiental que conforma una riquesa natural d’alt valor, per tant, s’oposa a la investigació  i explotació d’hidrocarburs per mitjà de la tècnica de la fractura hidràulica vertical.

Des de BLOC-Compromís hem intentat explicar breument el tema, però si algú està més interessat tenim informes del Parlament Europeu i la Comissió Europea que alerten del perill d’utilització d’esta tècnica. Fins i tot, hi ha països europeus que han prohibit esta tècnica.

Continuarem informant i estarem alerta, perquè des de BLOC-Compromís de la Jana no anem a permetre cap agressió al nostre territori.