(Intervenció del portaveu municipal de BLOC-Compromís Domingo Tolós en els pressupostos municipals de 2012)

Abans de començar a parlar del pressupost m’agradaria llegir el que diu la legislació pressupostària.

Real Decreto Legislativo 2/2004, de 5 de marzo, por el que se aprueba el texto refundido de la Ley Reguladora de las Haciendas Locales.

Artículo 168: el presidente de la entidad formará el presupuesto general y lo remitirá, informado por la Intervención y con los anexos y documentación complementaria detallados en el apartado 1 del artículo 166 y en el presente artículo, al Pleno de la corporación antes del día 15 de octubre para su aprobación, enmienda o devolución.

Artículo 169: Aprobado inicialmente el presupuesto general, se expondrá al público, previo anuncio en el boletín oficial de la provincia o, en su caso, de la comunidad autónoma uniprovincial, por 15 días, durante los cuales los interesados podrán examinarlos y presentar reclamaciones ante el Pleno. El presupuesto se considerará definitivamente aprobado si durante el citado plazo no se hubiesen presentado reclamaciones; en caso contrario, el Pleno dispondrá de un plazo de un mes para resolverlas.

La aprobación definitiva del presupuesto general por el Pleno de la corporación habrá de realizarse antes del día 31 de diciembre del año anterior al del ejercicio en que deba aplicarse.

Després tornarem a la legislació, però de moment, amb això queda prou clar que estos pressupostos que presentes aquí, s’hagueren tingut que presentar abans del 15 d’octubre de l’any passat. Si jo fora l’alcalde me cauria la cara de vergonya, però com ja et vaig coneixent, se que a tu et dona igual. Després ja me contestaràs perquè els pressupostos no s’aproven quan cal? és més, a dia d’avui hauríem de tindre en les nostres mans els pressupostos del 2013.

Però ara, m’agradaria tornar al pressupost de l’any passat, que es va aprovar per estos dies. Quan el secretari va enviar el pressupost, aprovat amb els vots del PP i del PSOE, al BOP, vam vore que allí ficava que s’havia aprovat amb les bases d’execució i la plantilla de treballadors, quan això és mentida, ja que aquí mai es va presentar eixa documentació, no va ser fins uns mesos després que vaig poder consultar les bases d’execució dels pressupostos, que per cert estan tant desfasades, que ja no s’adapten ni a la legislació actual. Per tant, esteu incomplint la llei contínuament.

Continuant amb incompliments de la llei en matèria econòmica, també teníeu l’obligació de convocar, abans de l’1 de juliol la comissió especial de comptes, per a presentar l’informe sobre el Compte General de l’Ajuntament, que després de sotmetre’s a informació pública, s’adjuntarà a la mateixa per a enviar-lo al Ple de l’Ajuntament on serà objecte, si escau d’aprovació. Per què no s’ha reunit? Ja els respondre jo, perquè son uns irresponsables que no saben el que és la democràcia ni la participació política.

Pel que fa als pressupostos de l’any passat, que ja vam advertir que eren uns pressupostos ficticis, a dia d’avui ja podem afirmar que es van falsejar els ingressos voluntàriament, ja que el dèficit de l’any passat de 17.000 euros es deu a que vau inflar els ingressos en eixa quantitat, i damunt ho vau fer aposta, perquè quan es van aprovar els pressupostos, ja s’havien recaptat tots els impostos.

A més, en la liquidació del pressupost del 2011, hi havien deutes per pagar per valor de 50.000 euros (4100 euros d’interessos del préstec, 2.100 de la nòmina dels treballadors, 2500 euros de material d’oficina, 12.000 euros d’electricitat i 30.000 d’obres provincials i mancomunitats). Eixos diners no sabem si s’han pagat, perquè en la relació de factures pagades de l’any 2012 no apareixen, per tant estaríem parlant de 50.000 euros més de deutes.

Però com el que ens importa són els pressupostos d’enguany, anem a vore amb més deteniment el que heu fet:

Anem a vore els ingressos:

Pel que fa als ingressos estem igual que l’any passat, són totalment ficticis com anem a vore a continuació

En estos pressupostos que presenteu hi han uns ingressos totals de 429.140 euros i amb les dades que tenim a dia d’avui, fins ara s’han recaptat 257.923 que damunt és mentida, perquè en la partida de recollida d’escombraries fica que s’han recaptat 41.500 euros, quan el cost de la recollida són 16.000 euros com a molt, una mentida darrere d’una altra. D’on pensen treure eixos 180.000 euros de diferència? algú se creu que fins a final d’any s’arribarà a la quantitat pressupostada? Un xiquet de l’escola de la Jana faria els comptes millor que vosaltres.

A més de totes estes irregularitats, des del nostre grup polític pensem que la documentació que ens han entregat dels ingressos és un desastre, perquè a la falta d’informació, hem detectat les següents coses que s’haurien de millorar:

L’IBI s’hauria de dividir entre rústica i urbana, aquí està tot junt.

En el capítol 3, s’hauria d’especificar i desglossar el que són taxes, preus públics i altres ingressos.

Els diners rebuts del fons de l’estat i de la Generalitat Valenciana han d’anar separats, així sabríem a final d’any quines són les administracions moroses i els diners que deuen a l’Ajuntament de la Jana.

Ara anem a vore les despeses (el gasto)

Si els ingressos estan inflats de mala manera, les despeses estan disparades per damunt de les previsions inicials i això que estem parlant d’uns pressupostos prorrogats, estan gastant-se els diners en coses innecessàries i repartint els diners de tots els janencs entre els seus amics i després li demostraré perquè.

De moment, vull recordar-li que l’Ajuntament de la Jana ha de fer front a un deute superior als 800.000 euros dels quals 520.000 (400.000+120.000) s’han de pagar al ministeri d’hisenda. On està la partida pressupostària per aprovisionar eixa quantitat? I per què es pretén pagar menys dels préstecs que ja es deuen? La resposta és molt clara, com vos heu gastat els diners en bobades ara no podeu pagar els préstecs que es deuen.

Si s’han de pagar en 10 anys faria falta una partida pressupostària de 50.000 euros, o a cas se pensen que això no caldrà pagar-ho? Vostè deu pensar que com d’aquí a 2 anys ja no estarà en l’ajuntament que es facen fotre els que vindran, doncs NO. El problema no és dels que vindran, sinó de tot el poble, la seua irresponsabilitat política és tant greu, que en uns mesos o setmanes no es podrà pagar ni la nòmina dels treballadors.

I ara anem a vore com es malgasten els diners: l’any 2011 es van gastar només en festes d’agost 65.000 euros, quan n’hi havia pressupostades 43000 euros. Per què no van parar de malgastar quan van arribar a eixa quantitat? i perquè l’interventor no va fer un informe desfavorable?, ens tindran que respondre a eixes preguntes. A tot això li hem de sumar 11.000 euros d’altres festes quan ja s’havien passat 20.000 euros dels diners pressupostats. Més de 30.000 euros per damunt del pressupost, sense fer cap modificació pressupostària en el ple, molt bé el felicito per la seua faena, pitjor no es pot fer.

Enguany portem el mateix camí, o molt pitjor encara, perquè fins el dia 3 d’octubre s’havien gastat en festes un mínim de 59000 euros si li sumem 15.300 euros que li deuen al de les orquestres, ja sumen 75000 euros i aquí encara falten afegir factures, per tant ens podríem anar per damunt dels 80.000 euros un autèntic escàndol quan la partida pressupostària només en contempla 42000.

Vostès han incomplit la llei almenys 5 vegades, però això no acaba aquí, si analitzem les factures podrem comprovar que les orquestres d’enguany de festes han costat 30.600€, ho hem contrastat amb tres persones enteses diferents i les han valorat en un màxim de 25.000€, això fa molta pudor. Per tant, ho els han enganyat com a xinos o se n’han passat de listos. Per acabar-ho d’arreglar, també hem vist que de l’Ajuntament de la Jana va sortir un xec al portador de 800 euros que se va entregar a Ioana Forlodea per a festes i curiosament no sabem que s’ha fet perquè en cap lloc diu que es va pagar en eixos diners.

Això pel que fa a festes, però n’hi ha més La partida de varios servicios com vostès l’anomenen i on fiquen tota classe de factures, fins i tot les que haurien d’anar a altres partides pressupostàries, també s’han passat del pressupost, en eixa partida hi havia 70.000 euros i a finals de setembre portaven gastats més de 72.000 euros. Li torno a repetir per si abans no m’havia entès: per què no han fet una modificació pressupostària? Per què l’interventor ha autoritzat eixos pagaments quan sabia que eixa partida pressupostària estava esgotada?

Continuem amb els abusos, en la partida de personal laboral hi havia pressupostats 26500 euros i porten gastats 35.000 fins al mes de setembre.

Ja que parlem de personal també voldria afegir que hem pogut comprovar que s’està contractant gent que cobre en negre i d’altra que els fan una nòmina sense que el ple ho autoritze, però hi ha un cas que clame al cel a una persona se li van pagar uns diners per penjar les banderetes de festes segons fica en la relació de pagaments, Que no les podien penjar els treballadors de l’ajuntament com els altres anys?

Una altra de les coses que li agrade molt a l’alcalde del nostre poble és eixir a la tele, i com no el trauen a les notícies perquè no fa res de profit per este poble, directament paga als mitjans per a que el traguen a les festes, a fira i a tots els saraos que acudix. Més de 3000 euros ens ha costat la broma.

Ja no vull tornar a repetir les preguntes per no fer-me pesat, però no se’n donen vergonya del que estan fent en este ajuntament?

I així podríem seguir en totes les partides dels pressupostos, un escàndol darrere d’un altre.

A continuació vaig a fer-li una llista de totes les irregularitats que hem detectat:

La suma dels pagaments no quadra en cap de les partides pressupostàries.

S’han superat les quantitats pressupostades en la majoria de partides sense una autorització del ple.

Contracten a persones sense cap tipus de control, a uns els paguen en negre a d’altres els fan una nòmina d’un dia. A més, no se sap mai ben be el que fan, si és que fan res, tot molt embolicat.

Es mesclen factures de diferents exercicis pressupostaris i es paguen factures d’altres anys sense un expedient de reconeixement de crèdit extraoficial.

I així podríem continuar fins demà de matí.

BLOC-Compromís de la Jana, en altres plens ja vam plantejar alternatives econòmiques per augmentar els ingressos, sense apujar els impostos, vam proposar llogar els edificis per a l’energia solar, com no vau fer res es van perdre eixos diners. També fa mesos que venim dient que es reduisquen els gastos inútils, però res.

Si el que pretenen es afonar este ajuntament els felicitem perquè van pel bon camí, però BLOC-Compromís de la Jana no anem a quedar-nos de braços creuats, a partir de demà anem a treballar en totes les institucions per a que es depuren responsabilitats, perquè aquí hi ha dos responsables que ens porten al col·lapse de l’ajuntament, per un costat l’alcalde, que s’ha gastat els diners que no teníem en pagar als seus amics i en sortir a la tele i que a més ja va deixar clar en un ple que ni reduiria els gastos ni augmentaria els ingressos i per un altre costat l’interventor que ha estat incapaç de parar-li els peus. Si tingueren una mica de decència, només una mica, se n’anirien cap a casa, però com no coneixen el significat d’esta paraula, continuaran ací, els dos fins que això peto del tot i quan arribe eixe dia, aquí estarem la gent de BLOC-Compromís de la Jana per a informar a la gent que gràcies a dos indocumentats este ajuntament se’n va a la merda.

L’Ajuntament de la Jana deu més de 800.000 euros, potser prop d’un milió, no ho sabem amb exactitud perquè no coneixem les factures pendents. Més de 1000 euros per persona si ho dividim entre tots els habitants de la Jana i encara no sabem com pagarem eixos diners, perquè els 2 últims anys se’ls han passat de festa en festa, això si, una festa que ens ha costat més de 150.000 euros de les nostres butxaques.