Clica damunt de la imatge per ampliar
Clica damunt de la imatge per ampliar

L’Ajuntament de la Jana va ser intervingut pel Ministeri d’Hisenda el mes d’octubre de 2012, gràcies al fet que l’alcalde de la Jana va ser incapaç de presentar un pla d’ajust de pagament a proveïdors.

L’any 2012, l’Ajuntament de la Jana va presentar davant del Ministeri d’Hisenda factures pendents de pagament per un total de 362.276,26 €, a les quals no podia fer front perquè l’Ajuntament està en la fallida més absoluta.

L’Ajuntament de la Jana es comprometia a presentar un pla d’ajust econòmic, on s’havia d’explicar com es tornarien eixos diners. Tot i això, la incapacitat de l’alcalde per consensuar el pla d’ajust va portar al Ministeri d’Hisenda a intervindre el 50% dels diners que envien cada mes a l’Ajuntament. I això és així des del mes d’octubre passat.

A tot este descontrol econòmic, hem d’afegir que l’Ajuntament de la Jana es va convertir en l’únic ajuntament de l’estat espanyol on l’alcalde no va votar el seu propi pla d’ajust. Un irresponsable en majúscules.

Davant d’este despropòsit BLOC-Compromís per la Jana vam presentar tres preguntes en el Congrés dels Diputats, mitjançant el diputat de Compromís Joan Baldoví i fa uns dies, el Ministeri d’Hisenda ens va respondre. En les fotografies podeu vore les preguntes i les respostes, però a continuació vos en farem un resum:

1) El ministeri d’Hisenda es quedarà amb el 50% dels diners que hauria d’enviar a l’Ajuntament de la Jana, aproximadament uns 4.500 euros al mes.
2) Esta intervenció dels ingressos va començar a retindre’s l’octubre de 2012 i durarà fins que s’haja pagat tot el deute, aproximadament uns 10 anys.
3) L’interès aplicable al deute que l’Ajuntament de la Jana manté amb el Ministeri serà del 5,939 %.

Clica damunt de la imatge per ampliar
Clica damunt de la imatge per ampliar

Per tant, l’Ajuntament de la Jana devia en factures 362.276,26 €, al que s’hauram de sumar 119.034,14 € en interessos. En total 481.310,40 €, un atracament a tots els veïns i veïnes de la Jana.

Però això no acaba aquí. A esta quantitat, li hem de sumar els diners que l’Ajuntament de la Jana deu als bancs en dos préstecs, més moltes factures pendents de pagar. Per això, en les pròximes setmanes i mesos intentarem recopilar més informació, tot i que l’Ajuntament ens ho posa difícil i hem de buscar la informació en altres administracions.

Tot i això, seria injust que des de BLOC-Compromís de la Jana culpabilitzarem al 100% l’actual alcalde de la Jana del desastre econòmic de l’Ajuntament, ja que gran part del deute acumulat correspon a l’anterior equip de govern del PSOE, que va ser el que va comprometre la majoria de les factures. Això no lleva, però, que siga l’actual alcalde qui ha ajudat a empitjorar la situació, gastant-se els diners alegrement en coses del tot innecessàries.

Per tant, considerem que cadascú hauria d’assumir les seues responsabilitats, perquè aquí hi ha culpables d’esta situació econòmica amb noms i cognoms i al final ho pagarem tots els veïns i veïnes de la Jana.