El dimarts passat per la vesprada vam viure un dels plens ordinaris més surrealistes del que portem de legislatura i on les interrupcions i el desordre van ser la nota dominant (i això que el Ple va durar poc més d’una hora!).

En el primer punt de l’ordre del dia i després d’aprovar l’acta de la sessió anterior es van votar els comptes generals de 2012. El resultat de la votació va ser el següent: 4 vots en contra Compromís + PSOE i 3 vots a favor del PP. Per tant, no van quedar aprovats els comptes generals de 2012.

En el segon punt de l’ordre del dia, van començar a tractar-se les diferents sol·licituds i mocions que Compromís per la Jana havia presentat els últims mesos, perquè recordem que este Ple haguera hagut de tindre lloc abans del 30 de juny.

En una primera sol·licitud, des de Compromís per la Jana demanàvem explicacions i responsabilitats de per què no s’havia aplicat el Pla de Cremes aprovat en el Consell Agrari. La resposta de l’alcalde va ser que no s’havia presentat a la Conselleria perquè els representants de la Cooperativa i la Unió de Llauradors no estaven d’acord amb eixe pla de cremes. El portaveu de Compromís, Domingo Tolós, li va contestar que això no era cert, que el Consell Agrari només s’havia reunit una vegada en tota la legislatura i allí es va aprovar i decidir que s’enviaria a la Conselleria un pla de cremes i que després ja no se n’ha sabut res més. Per tant, el responsable és l’alcalde i no cal donar les culpes a ningú altre.

També hi havia una moció de Compromís, on demanàvem que es fes un concurs públic obert per licitar el transport de la brossa. El regidor de Compromís va dir a l’alcalde que la segona setmana de legislatura (fa més de dos anys) ja li havia demanat que mirés de fer alguna cosa amb el transport de la brossa, perquè el preu era caríssim, i l’alcalde va dir que sí. Doncs bé, dos anys després estem pràcticament igual i no ha fet res. Per això, hem decidit presentar esta moció, que es va aprovar per unanimitat dels tres grups. L’alcalde es va comprometre a treballar-ho a partir de setembre. Ja vorem.

Hi havia dos mocions més que s’arrastraven de l’últim ple. En una primera, demanàvem que l’Ajuntament tancara els comptes que té amb Bankia i traslladara tots els diners a les oficines del poble. Eixa moció no es va arribara votar, ja que el secretari i l’alcalde van afirmar que la Diputació de Castelló només transferia els diners a Bankia. Des del nostre grup polític, investigarem esta afirmació en la Diputació de Castelló per saber si és veritat i, si és com diuen, ho denunciarem, perquè ho considerem una estafa. Ara bé, si no és així, ho tornarem a portar al Ple, perquè ja estem farts de les mentides a què ens tenen acostumats.

L’altra moció que arrossegàvem era una de bones pràctiques econòmiques, on demanàvem que tots els pagaments es feren per transferència. De fet, l’alcalde en l’últim ple es va comprometre a parlar amb les dos oficines de la Jana per a vore les condicions, però no ho va fer i la moció torna a traslladar-se per al Ple de setembre. En este punt, el portaveu de Compromís va recriminar a l’alcalde que una vegada més la faena es tornava a quedar per a fer.

En el tercer punt, l’alcalde va informar sobre els decrets d’alcaldia (decrets que, per cert, no consten a cap lloc), sobre el tema dels POYS, l’ermita del Cementeri i del Carrascal. Sobre estos temes en parlarem en un altre article.

En l’últim punt, en el torn de precs i preguntes, el portaveu de Compromís va preguntar a l’alcalde sobre diferents temes que afecten els veïns i les veïnes del poble com són: la brutícia d’alguns solars, el problema de les cases en estat ruïnós que molesten als veïns i veïnes, què s’ha fet dels diners del Consorci del Reciclatge i per què es bonifica als que reciclen a la plaça i no als contenidors, etc.. És a dir, preguntes sobre problemes que l’Ajuntament no soluciona i que continuarem comentant els pròxims mesos.

Però si que ens agradaria incidir en una pregunta que li va fer Domingo Tolós a l’alcalde sobre el tema del cartell del centre de transfusions de sang que van manipular Nuevas Generaciones de la Jana, ja que considerem que en un tema tant delicat com són les donacions de sang, no s’hauria de fer política partidista i menys encara manipular els cartells per treure un rèdit polític, tot i no dir-ho obertament, pareix que a l’alcalde tampoc li va agradar esta actuació.

Per acabar voldríem comentar que ens van parèixer del tot intolerables les paraules racistes que va fer el regidor del PSOE de la Jana, quan va afirmar en el Ple “que els culpables de tirar la basura a deshora són la moreria”, ja que des del nostre grup municipal considerem que eixe problema és general i de cap de les maneres es pot culpabilitzar un grup específic de ciutadans de la Jana. Per això, considerem que des de l’Ajuntament s’hauria de fer una o diverses campanyes per tal de conscienciar la ciutadania de la importància que té mantindre el poble net i tirar la brossa a les hores corresponents. Per la part que ens toca, des de Compromís per la Jana animem tots els veïns i veïnes a fer-ho.