Domingo Tolós, portaveu de Compromís a l’Ajuntament de la Jana, ha registrat este matí una moció en l’Ajuntament de la Jana, que es debatrà i votarà en el pròxim ple ordinari, on es demana que l’Ajuntament de la Jana inste al govern de l’Estat a convocar un referèndum on es pregunte a la ciutadania sobre el model d’Estat.

“El model de la transició, que va trontollar amb la caiguda del model bipartidista en les passades eleccions europees i s’ha enfonsat definitivament amb l’abdicació del rei Joan Carles I, ha de donar lloc a un nou model més democràtic i participatiu, per tant, ens trobem davant d’una oportunitat històrica per a que els ciutadans i ciutadanes de l’Estat puguem decidir democràticament, quin és el model territorial de l’Estat que volem. Els valencians i valencianes volem exercir el dret a decidir, també per a triar el cap d’Estat” ha assenyalat el portaveu de Compromís

Les propostes d’acord de la moció són les següents:

1. L’Ajuntament de la Jana insta el Govern de l’Estat a impulsar el procés legislatiu pel que fa a la regulació de la situació creada davant l’abdicació del rei en el sentit d’aprofundir en la democratització de l’Estat espanyol i establir el principi d’elecció directa o a través dels seus representants de tots els càrrecs públics i institucionals, inclòs el cap de l’estat, per part de la ciutadania, garantint el principi d’igualtat de tots els ciutadans i ciutadanes tant en el sufragi passiu com en l’actiu.

2. Este procés ha de comptar amb la màxima participació ciutadana de tots els àmbits polítics, socials i acadèmics per tal d’iniciar un debat públic sobre la democratització de l’Estat.

3. Este procés haurà de concloure mitjançant un referèndum perquè de manera lliure i directa la ciutadania puga decidir sobre els canvis en l’ordenament jurídic que aquesta proposta requerix.