El passat dimecre va tindre lloc a l’Ajuntament un ple extraordinari sol·licitat pels quatre regidors de l’oposició, un ple on van faltar un regidor del PSOE i una regidora del PP. Com que hi ha molts punts, en farem un resum i els pròxims dies dedicarem un article a aquells punts que considerem més importants per tractar-los amb més profunditat.

PRIMER PUNT. Judici de l’empresa constructora que va fer la plaça contra l’Ajuntament. En este punt vam demanar la compareixença de l’advocada que defensa a l’Ajuntament. Esta advocada va explicar que hi ha tres denúncies diferents contra l’ajuntament per part del constructor. Com que es tracta d’un tema llarg, dedicarem un article posterior per explicar la situació.

SEGON PUNT. En este punt es va demanar una sèrie d’informacions sobre el salari de l’alcalde. Tot i que va entregar les nòmines que ha cobrat des de principi de legisatura, falten els contractes i alguns documents més que l’alcalde es va comprometre a entregar els pròxims dies. Quan tinguem tota la informació, també farem un article específic sobre el salari de l’alcalde.

TERCER PUNT. Obres del poliesportiu. Des de Compromís considerem lamentable que una empresa del poble que ja fa més de sis mesos que va acabar l’obra del poliesportiu encara no haja cobrat ni un euro. Segons l’alcalde, la Diputació ho resoldrà la pròxima setmana. Estarem alerta i continuarem informant

QUART PUNT. En el quart punt vam demanar explicacions sobre els 30.000 € que el ple havia aprovat que es destinaren a l’amortització del deute i en l’últim ple s’havia afirmat que no sabien on estaven. Per sort, ara l’alcalde ja sap que es van destinar a pagar altres coses. Per tant, va incomplir clarament l’acord plenari que, per cert, s’havia aprovat per unanimitat. Però el pitjor de tot va ser que el secretari va dir que en els pressupostos dels últims anys hi havia un dèficit de 75.000 € a l’any, és a dir, una mostra més que els pressupostos prorrogats són ficticis, com tots els comptes de l’Ajuntament. Un autèntic descontrol econòmic per no ajustar els ingressos a les despeses.

CINQUÈ PUNT. En este punt demanàvem un informe de les actuacions que s’havien fet a la plaça major. Com que el govern del PP no va presentar cap informe, este punt es va deixar per al pròxim ple o comissió.

SISÉ PUNT. Vam demanar un informe dels diners que la Generalitat Valenciana i la Diputació devien a l’Ajuntament de la Jana. Segons la informació de què disposem, de la Diputació no se sap res i de la Generalitat Valenciana el deute és de 25.000 €. Tenint en compte que a principis de legislatura el deute era de 180.000 € i el ple havia acordat que eixos diners anirien a l’amortització del deute, a dia d’avui ens trobem que el govern del PP s’ha endeutat amb més de 150.000 €, només de la part del deute de la Generalitat. En uns mesos farem un informe econòmic de la legislatura, perquè tota la gent del poble es done compte de com gestionen els nostres impostos.

SETÉ PUNT. Moció on es demanava una auditoria dels comptes de l’Ajuntament. Vam presentar la mateixa moció que fa dos anys ja va presentar Compromís per la Jana perquè ja sabíem que allò era un autèntic caos econòmic, tot i això aquella vegada només el regidor de Compromís va votar a favor i no va tirar endavant. Ara, com ja s’arrimen les eleccions, pareix que PP i PSOE volen justificar que no han fet en tres anys i van donar suport a la moció, que es va aprovar per unanimitat. Compromís per la Jana ens alegrem del suport a la moció, encara que és previsible que l’informe econòmic no arribe abans de les eleccions.

VUITÉ PUNT. Moció on es demanava la suspensió provisional del sou de l’alcalde per les seues obligacions laborals i administratives. Com amb la moció anterior, era idèntica a la que ja havíem presentat dos anys abans i només va votar favorablement el portaveu de Compromís. Esta vegada s’hi van afegir els regidors del PSOE i la moció va tirar endavant amb els vots en contra del PP. Des de Compromís per la Jana considerem que l’alcalde té unes obligacions que no cumplix i com no les cumplix no té cap sentit que cobre. Tot i això, la pròxima setmana presentarem al registre de l’Ajuntament una llista dels incompliments plenaris i la documentació que no ens ha entregat i, quan es resolga tot això, no tenim cap impediment per votar favorablement el retorn del seu salari. Això sí, adaptat al decret de salaris per a municipis de menys de 1.000 habitants. Sobre esta qüestió, també farem un article monogràfic.

Per últim, des de Compromís per la Jana estem un poc cansats d’haver de presentar tantes sol·licituds de compareixences i de frenar els peus a l’actitud autoritària de l’alcalde. Portem tres anys demanant informació que no arriba mai. Per això, ens comprometem que, si en la pròxima legislatura entrem a governar a l’Ajuntament de la Jana, una de les primeres coses que farem serà posar a disposició de tota la ciutadania de la Jana tots els comptes perquè es puguen saber on va fins l’últim euro dels nostres impostos, perquè tenim un Compromís amb la transparència.