El portaveu de Compromís per la Jana Domingo Tolós ha presentat en el registre de la Jana una moció on es demana la protecció del paratge natural de l’Engolidor i al mateix temps que l’Ajuntament denuncie a l’empresa que va cometre este atemptat mediambiental i l’obligue a llevar les torres de la llum d’eixa ubicació.

Durant els més de 35 anys de governs del PP i del PSOE mai s’han preocupat per protegir un lloc emblemàtic per als janencs com és l’Engolidor de la Jana. Fa uns anys, es va passar la línia de tensió per damunt dels roures centenaris de l’engolidor i els mateixos dos partits que estaven llavors en l’Ajuntament tampoc van fer res per evitar-ho, ni quan alguns veïns del poble van anar a queixar-se a l’Ajuntament de que trobaven una barbaritat que passara una línia per damunt d’eixos roures centenaris” ha assenyalat Domingo Tolós.

“El passat mes de desembre l’empresa encarregada del manteniment de la línia elèctrica que passa per damunt dels arbres de l’engolidor va començar a tallar un dels roures centenaris, fins deixar només uns metres de tronc, no va quedar ni una rama i això que tenia un diametre superior als 20 metres i sinó haguera sigut per uns veïns del poble que ho van vore l’hagueren tallat fins la soca. Segons la llei 4/ 2006 de patrimoni arbori monumental de la Comunitat Valenciana eixe arbre s’hauria de considerar monumental per la seua edat ja que té més de 350 anys i per tant, estaria protegit per eixa llei”, ha indicat el portaveu de Compromís.

Engolidor 2Ens hem esperat més d’un mes perquè pensàvem que l’Ajuntament prendria mesures per tal de solucionar este greu problema, però com la inactivitat és total, hem decidit presentar esta moció per a que es puga protegir el paratge el més prompte possible, ja que l’engolidor compta amb 7 roures centenaris a més d’Adrilloners de més de 100 anys i flora peculiar, com hem pogut comprovar en diferents estudis. Al mateix temps volem que l’Ajuntament actue contra l’empresa que ha comés este delicte mediambiental i que l’obligue a retirar les torres de la llum del paratge de l’engolidor. També presentarem una sèrie de preguntes en les Corts Valencianes i el Parlament Europeu per tal d’aclarir perquè les empreses elèctriques actuen amb total impunitat sense tindre en compte la protecció del medi ambient. Per últim hem demanat a l’Ajuntament que amb caràcter d’urgència es contracte a un biòleg o tècnic de la Diputació o de la Conselleria per a que es prenguen les mesures necessàries per tal de recuperar el roure centenari mutilat ”, ha conclòs Domingo Tolós