Davant la greu situació econòmica i administrativa en què es troba l’Ajuntament de la Jana i la incapacitat de l’alcalde per fer front a esta situació. L’assemblea local de BLOC-Compromís per la Jana, hem decidit per unanimitat,  presentar la següent moció que es debatrà i votarà en el pròxim ple municipal:

Domingo Tolós Lladser, portaveu del grup polític del BLOC a l’Ajuntament de la Jana, presenta per a la seua inclusió i debat del Ple Ordinari de l’Ajuntament de la Jana, prèvia ratificació d’urgència establida per l’article 82.3 també del ROF, la següent MOCIÓ:

MOCIÓ ON ES DEMANA LA SUSPENSIÓ PROVISIONAL DEL SOU DE L’ALCALDE PER INCOMPLIMENT DE LES SEUES OBLIGACIONS LABORALS I ADMINISTRATIVES

 EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La situació econòmica dels ajuntaments no és fàcil a causa de la greu situació econòmica i encara ho és menys a l’Ajuntament de la Jana per culpa de la deficient gestió econòmica que s’ha portat a terme en els últims anys.

A la greu situació de l’Ajuntament de la Jana, hem d’afegir la incapacitat de l’alcalde per consensuar qüestions de vital importància per al funcionament de l’Ajuntament, com són l’aprovació dels pressupostos municipals anuals o l’elaboració d’un pla d’ajust econòmic, que haguera facilitat el funcionament administratiu i financer del consistori.

Esta incapacitat de l’alcalde per consensuar un pla d’ajust i el descontrol econòmic de l’Ajuntament, ha portat el Ministeri d’Hisenda a intervindre des del mes d’octubre passat els comptes de l’Ajuntament de la Jana i quedar-se amb els diners que haurien d’enviar-nos per fer front a les despeses corrents.

Des del grup municipal BLOC-Compromís, portem des del principi de legislatura advertint l’alcalde que reduïra les despeses, perquè la situació es faria insostenible. Per contra, l’alcalde mai no ens ha fet cas i ha gastat en coses del tot innecessàries, com ja hem anat denunciant en els plens municipals. Lamentablement, al final, el temps ens ha donat la raó.

Pensem, al mateix temps, que la situació dels pressupostos municipals debilita encara més el funcionament democràtic d’este Ajuntament; l’any 2011 es van aprovar al mes d’octubre, l’any 2012 es van presentar al mes de novembre i ja no es van ni aprovar i ara estem a febrer de 2013 i encara no tenim pressupostos. Podem dir, per tant, que portem sense pressupostos des de 2011.

A més, s’està incomplint la llei general pressupostària contínuament: des de l’Ajuntament no s’estan fent els reconeixements extrajudicials de crèdit pertinents per pagar factures d’anys anteriors, no s’estan fent modificacions pressupostàries quan esgoten les partides i continuen gastant sense control, les contractacions no seguixen cap directriu legal, etc. D’altra banda, quan demanem informació pressupostària, ens contesten que la té la Diputació de Castelló i, quan preguntem allí, ens contesten que ells no tenen cap competència sobre el pressupost municipal de la Jana.

També venim des de principi de legislatura demanant la informació econòmica necessària per poder fiscalitzar l’equip de govern i des d’un primer moment s’està amagant esta informació, que és necessària per poder realitzar una  tasca imprescindible en qualsevol institució democràtica. I als fets ens remetem: fins a sis vegades hem presentat sol·licituds d’informació econòmica. I, fins i tot, en el ple es va aprovar que es passaria un informe econòmic trimestral als grups de l’oposició, informes que mai no hem vist. Tota la informació econòmica que tenim de l’Ajuntament de la Jana l’hem obtinguda a través d’altres institucions.

Però no és només el nostre grup el que demana informació econòmica a l’Ajuntament de la Jana, sinó que el Ministeri d’Hisenda i el Síndic de Comptes  també ho estan fent contínuament.

Per concloure, des de BLOC-Compromís per la Jana, considerem que l’alcalde té una sèrie d’obligacions administratives i laborals que no complix i per tant:

Proposem al Plenari, la següent PROPOSTA D’ACORD:

Primer: Modificar el règim de dedicació parcial de l’alcalde Joaquin Lládser Balaguer, eliminant el seu sou mensual de 1.200 € al mes i substituir-lo per les assistències a plens (30 €) i comissions (30 €), a l’igual que la resta de regidors de l’Ajuntament.

Segon: Que aquesta mesura s’aplique amb caràcter temporal, fins que l’alcalde complixca amb les seues obligacions administratives i laborals, entre les quals es troben posar a disposició de l’oposició tota la informació econòmica que se li ha demanat i que ja es va aprovar en el Ple, l’aprovació dels pressupostos en temps i forma i totes aquelles disposicions que marca la llei

Tercer: Que el Ple decidisca quan ha de finalitzar aquesta mesura temporal i també decidisca el sou de l’alcalde, adaptant-se a la nova normativa sobre retribucions als ajuntaments.

Quart: Traslladar aquesta proposta als Serveis Tècnics municipals corresponents per tal que efectuen les modificacions aprovades en esta moció.

 Domingo Tolós Lladser

Portaveu del BLOC

 

La Jana,  5 de febrer de 2013

 

ALCALDIA PRESIDÈNCIA DE L’AJUNTAMENT DE LA JANA